Modrý poklad ze spižírny našich babiček, na který dnešní kuchařky trochu zapomínají.
Zázrak, který jistě stojí za článek na našem webu a rozhodně má své místo i na pultu naší Farmářské prodejny.
Superpotravinu jménem mák jezte alespoň jednou týdně!
Věděli jste, že obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko?
S obsahem bílkovin se hravě vyrovná i hovězímu nebo vepřovému masu. I vegetariáni tak nepřijdou o hodnotnou a tolik důležitou stavební látku našeho těla.
Vysoké množství dietní vlákniny v máku pomůže k navození pocitu sytosti i lepšímu zažívání.
Semínka máku jsou velmi bohatá na olejové a linolové kyseliny, které udělají vaší hladině cholesterolu opravdu dobrou službu.
Mák je výzmaným zdrojem proteinů, vitamínů i mnoha minerálních látek.
Zlepšuje paměť.
Tak se u nás „nezapomeňte“ zastavit a nakoupit mák do vaší spižírny 😉
V naší prodejně koupíte také makový olej.
Upéct pak Vašim milovaným můžete třeba MAKOVOU BABKU
Recept na Makovou Babku
300 g hladké mouky
180 g vlažného mléka
1 vejce
50 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mletého máku
4 g soli
15 g čerstvého droždí
Povidlová náplň:
300 g švestkových povidel
30 g strouhaného perníku
40 g mletého máku
50 g rozinek
1 panák rumu pro namočení rozinek
špetka mletého hřebíčku a skořice
Poleva:
30 g citronové šťávy
100 g moučkového cukru
kůra z 1 citronu
Způsob přípravy
V míse smícháme všechny ingredience pro těsto a vypracujeme z nich hladké, nelepivé těsto. Dáváme si přitom na čas, aby měly přísady možnost se dokonale spojit. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme asi 1 hodinu kynout.
Během doby kynutí smícháme ingredience pro povidlovou náplň. Pokud bude příliš tekutá, je třeba ji zahustit. Třeba perníkem nebo mákem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené podložce na plát o rozměrech přibližně 30 x 30 cm a potřeme jej povidlovou náplní.
Namazané těsto srolujeme do rolády, a tu ostrým nožem nebo kovovou kuchyňskou špachtlí podélně prořízneme na dva stejné prameny. Ty smotáme do spirály a uložíme je do olejem vymazané a pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček.
Formu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout tak dlouho, dokud nebude vykukovat přes okraj. Pak babku uložíme péct do trouby předehřáté na 160 °C. Než bude hotová, tak to bude trvat asi 35 – 40 minut.
Během pečení si připravíme citronovou polevu, kdy smícháme moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru do pasty. Teplou, z trouby vytaženou babku vyndáme na podnos a polijeme citronovou polevou.
Vážení zákazníci,
Od 19.4.2022 z důvodu oprav příjezdových cest
do obce Podhoří, je jediná přístupová cesta přes obec Jezernice